Absurd heldige American Gods

Har du fortsat ikke fået taget dig sammen til at investere i den der gratis uge, eller de par Euro det koster at være med på Amazon Stream vognen, er det lige nu, du skal hoppe på.
“American Gods“, der havde premiere, for et par dage siden er netop landet der.
Og da det i bedste stil kun er muligt at se med, der, er det på det tide at finde de få kroner frem.
Selve serien, “American Gods“, der lige om snart følges op af “I love Dick”, der – i den grad skal forstås både overført og konkret, er – i den grad – værd at tjekke ud.
Historien er – indtil videre – totalt umuligt at forstå.
Der er dog et par ting, der går op for seeren i piloten.
Vores tidligere BBC skuespiller, Ian McShane, er blevet ældre, hvilket såmænd klæder ham, da han – vist nok – er gudernes gud.
Eller – i det mindste – en mand med så meget “power” at alle de andre guder er bange for ham.
Der er nemlig en masse guder med i “American Gods“.
Både i konkret og overført betydning.
Ian McShane, der spiller “Mr. Wednesday” som enkelte må kunne huske helt tilbage fra ”Lovejoy”, der startede i 1986, på BBC1.
Han har siden været forbi serier som “Deadwood” og film som “Sexy Beast”.
Nu er han så en (ny?) gud, der har besluttet sig for at Ricky Whittle, der spiller “Shadow Moon”, der har en række heftige drømme, der – herfra – ser ud til at tyde på at “Shadow Moon” såmænd også – enten – er en gud selv, uden at vide det.
Eller noget andet, der stadig har evnen til – blandt andet – at tilgive ( ingen spoilers her ).
Selv om at det mest handler om Betty Gilpin, der – som i “Nurse Jackie” – ærligt talt spiller røven ud af bukserne.
Bare fordi hun – vel sagtens – er model og har stået en del foran en masse kameraer, er det ingen undskyldning for at hun ikke har talent.
Hun tryller i hvert fald i piloten.
Tilbage til handlingen, ser det ud til at vi også møder andre “guder” eller noget der ligner sådanne i piloten.
Umidelbart uden relation, hygger Yetide Badaki der spiller Bilquis, der er “slang” for Queen of Sheba, sig også i en scene i piloten.
Og selv om at du måske har hørt om den, eller set de blodrøde billeder fra den scene, er der ikke her du finder spoilers.
Lad os blot sige at hele den scene er nok til to år med Amazon, nærmest uanset hvad de ellers streamer.
Og nu hvor vi har fået læst os frem til at Bilquis er med i otte episoder, har du gættet det.
Serien kan kun blive bedre herfra.
Som om at den ikke allerede var totalt heldig.
Tilbage til Ricky Whittle, der er vores ledende karakter, er det ham vi følger, da han bliver løsladt et par dage tidligere end planlagt fra fængslet, af årsager, du finder ud af, når du ser piloten.
Der forresten er så “explicit” at det nærmest er morsomt at se de danske tekster, der såmænd ikke ville kunne klare censuren, stort set hele tiden.
Anmelderne i USA, har forresten lagt sig fladt ned.
De har – naturligvis – mest fokus på det urimeligt “tilbage lænede” skuespil som Ian McShane præsteret.
Som han selv forklarer det, er det netop fordi at hans “rolle” jo er så ekstrem, at der ikke er meget andet at gøre end at underspille.
Ricky Whittle, der spiller “Shadow Moon”, er – om muligt – den spiller der virker mest “malplaceret”.
Giv manden en hvid T shirt på, og send ham – lige meget hvorhen – og der er garanti for at alle, uanset køn, savler.
En detalje der – sjovt nok – heller ikke ser ud til at være tabt på instruktøren, David Slade, der ud over at være den såkaldte pilot instruktør, er manden serie producenter går til, hvis deres nye serie skal sælge lidt mere.
Han har således sparket “Crossbones” igang, der døde af andre årsager, han har startet “Hannibal” op, hvor han blev hængende i hele 5 episoder.
Han har – naturligvis – været forbi “Breaking Bad” og hvis du skulle være i tvivl om hans talent, var det ham der fik Twilight “Eclipse” til at fungere.
Nu er det så blevet tid til “American Gods”, hvor hans credit indtil videre er tre episoder.
Vi glemte helt at han også var manden der fik sparket “Powers” igang.
Serien der aldrig rigtigt nåede længere end til Sonys PS platform.
Tilbage til det som vi synes bærer historien i “American Gods“, birollerne.
Ian McShane og Ricky Whittle, har måske de bærende roller.
Men nu hvor Betty Gilpin ser ud til at have understreget at netop de “bærende” bi roller er endog særdeles vigtige, er det på sin plads at nævne at hun lander – op imod 3-4 minutters æter tid, i piloten, hvilket ærligt talt er voldsomt i fohold til hendes begrænsede funktion og rolle i serien.
Igen.
Helt tilbage i de første minutter af serien, hvor vi der kigger med, rent faktisk intet ved, er, forklarer Jonathan Tucker os en masse om den forestående handling.
Naturligvis på en måde der er lodret uforståelig, ganske som hans karakter var i “Kingdom” ( han har lige fået credit der for 31 episoder, hvilket effektivt burde betyde at serien har fået en sæson 3, red. ) ( med premiere 31.maj )
En anden rasende – sådan virker det i hvert fald – vigtig karakter er den Pablo Schreiber spiller, som “Guardian of a sacred rock”, der – cirka – er et irsk folkelevn, hvor en “naturgud” passer på naturen.
Han har sidst været forbi “The Brink”, der også fik anmelderne helt frem i stolen, men som altså ikke rigtigt nåede nogle steder hen.
Vi har nævnt Betty Gilpin, der nærmest spiller alle andre ud af scenen, som hun næsten – også – gjorde det “Nurse Jackie”.
Snart – i de følgende episoder – kan vi blandt andet se frem til Kristin Chenoweth, der fortsat er kendt for at kunne synge bukserne af alle, men som rent faktisk har en imposant karriere bag sig som skuespiller også.
Senere kommer spillere som Demore Barnes, Peter Stormare, Gillian Anderson, Omid Abtahi og Jeremy Davies, der såmænd er Jesus Christ i den her serie.
Det er med andre ord på tide at du casher ind på dit Amazon medlemskab, og finder ud af hvorfor de her nye – og langt mere specialiserede – streamtjenester, der ikke leder efter de kunder der er hoppet på NetFlix, er så uendeligt meget mere potentielt interessante end netop NetFlix.
Vi fik som pointeret også lige nævnt “I love Dick”, hvor Amazon har fundet en flok – ældre – spillere frem.
Deres tillærte erfaring, ser på ingen måde ud til at have gjort dem mindre interessante.
Tværtimod.
Her et par promoer for “American Gods“ og “I love Dick”, der suppleret med hvad du kan finde på HBO Nordic har fået disse to streamere op i den absolutte superliga, hvor der – reelt – ikke er andre streamere for tiden.


Skriv et svar